Šta je to ortopan?

Ortopantomogram ili skraćeno ortopan predstavlja ”zlatni standard” u stomatološkoj radiologiji. Ortopan je snimak koji će Vaš lekar najčešće zahtevati prilikom prve posete, ili za opšti pregled/kontrolu posle dužeg vremena. Na njemu su prikazani svi zubi u obe vilice, vilični zglobovi kao i deo viličnog sinusa. Osim zuba koje možemo posmatrati u ustima, na ovom snimku vidljivi su i zubi koji nisu iznikli- vidi se njihov približni položaj a nekada je moguće uočiti i da li su ti zubi zdravi ili ne. Takođe može se videti položaj korenova, njihov odnos, kao i stanje kosti obe vilice.

Šta je to dentalni radiogram?

Dentalni radiogram popularno nazvan i dental ili mali snimak, je vrsta snimka na koji staje nekoliko susednih zuba (obično dva-tri zuba). Smatra se da je precizniji od ortopana, ali je njegovo polje dosta manje, tako da se često upotrebljava prilikom dijagnostike već “sumnjivih” zuba, kontrole, kao i prilikom lečenja zuba. Često Vas u toku lečenja stomatolog može više puta poslati da snimite isti zub, radi praćenja napretka lečenja.

Šta je to 3D (CBCT)?

3D snimak ili CBCT predstavlja najnoviji vid snimanja u stomatološkoj radiologiji. Snimak koji je izuzetno precizan i koristi tehnologiju sličnu medicinskom skeneru, ali uz neuporedivo manje zračenje. Dok je ortopan i dalje najzastupljeniji, 3D je snimak koji se koristi radi detaljnije i preciznije dijagnostike. Usled velikog broja preseka koje aparat pravi, kod 3D snimka nema skrivenih ili deformisanih struktura, jer za razliku od ortopana koji čini pretvaranje u dve dimenzije, 3D snimak zadržava odnos struktura, jer osim visine i dužine on prikazuje i širinu svih struktura, i zadržava njihov odnos 1:1. Veliki broj preseka nas uslovljava da ovaj snimak prikazujemo samo na CD-u jer bi izrada svih preseka na standardnom snimku bila jako neisplativa. Najčešće se koristi prilikom oralno hirurških zahvata, ugradnje dentalnih implanata, lečenju zuba sa više korenova…

Da li se u našem centru snimaju isključivo zubi?

Odgovor je ne. Usled velikih mogućnosti koje 3D snimak pruža, on je našao svoju primenu i u mnogim drugim medicinskim granama. Specijalisti za uho, grlo i nos (ORL) često koriste ovu vrstu snimka radi dijagnostke, kao i maksilofacijalni hirurzi usled preloma kostiju lica i vilica. Nemojte biti iznenađeni ako Vas lekar, koji nije stomatolog, uputi u naš rendgen centar radi snimanja 3D snimka.

Koji snimak je najbolje uraditi?

U našem rendgen centru možete uraditi sve snimke bez prethodnog zakazivanja ili uputa. Najbolji snimak ne postoji, jer svaka vrsta snimanja ima svoju namenu, tako da je najbolje konsultovati se sa vašim stomatologom/lekarom koji snimak Vama treba.

Koliko često treba snimati zube?

Tačan odgovor na ovo pitanje ne postoji. Opšteprihvaćeno pravilo je da ortopan snimak ima ”rok treajanja” od 6 meseci do godinu dana. Mnogi faktori utiču na validnost ortopan snimka a neki od njih su: uzrast osobe, stanje opšteg i oralnog zdravlja. Kod osoba koje generalno nemaju problema sa opštim zdravljem niti sa zdravljem usta i zuba dovoljno je kontrolno snimanje zuba na 2 godine, ali ovu odluku treba prepustiti Vašem lekaru, i u dogovoru sa njim uraditi kontrolno snimanje. 3D odnosno CBCT snimak ima validnost kao i ortopan, dok je kod dentalnih radiograma taj period manji.

Kako izgleda snimanje i koliko dugo traje?

Zahvaljući aparatima najnovije generacije koji su Vam na raspolaganju u našem centru, samo vreme snimanja je svedeno na minimum (manje od jednog minuta). Obrada ortopana i dentalnih radiograma traje dva do tri minuta, i nakon toga se Vaš snimak štampa. Sveukupno vreme provedeno u našem centru je u proseku deset minuta. Zbog kompleksnosti 3D snimka, njegova obrada je nešto duža (oko 30 minuta). Posebna priprema za snimanje nije potrebna. Za ortopan i 3D snimak je neophodno da uklonite sav metal iz predela glave i vrata (minđuše, ogrlice, pirsinge). Naše osoblje će prvo uneti Vaše podatke, i odvesti Vas do aparata. Nakon kratkotrajanog procesa pozicioniranja, snimanje može da počne. Za vreme snimanja Vaše je samo da ostanete mirni, kako bi snimak bio što boljeg kvaliteta. Po završetku snimanja, potrebna je obrada snimka koju možete sačekati u našem prijatnom ambijentu.

Koliko je veliko zračenje prilikom snimanja?

Kada pričamo o bilo kojoj vrsti rendgen snimanja, nezaobilaznu temu predstavlja zračenje aparata. Nekada su rendgen aparati koristili jako velike doze zračenja, ali se konstantno radilo na tome da se kvalitet snimaka poboljša, a te doze smanje na minimum. Najmoderniji aparati koje i naš centar koristi obezbeđuju veoma precizne snimke uz minimalne doze zračenja. Moramo, pre svega, znati da od zračenja ne možemo pobeći. Njemu smo, jednostavno, stalno izloženi. Ono potiče iz zemlje, atmosfere, hrane koju jedemo. Takođe električni uređaji u našoj okolini (mobilni telefoni, račiunari, televizori) povećavaju našu izloženost. Ali koliko onda zrače naši aparati? Pa da napravimo paralelu između zračenja naših mašina i zračenja okoline, za mali snimak zuba potrebno je izlaganje dozi koja je manja od polovine uoibčajene apsorbovane dnevne doze zračenja, ili put avionom do Los Anđelesa i nazad. Za ortopan snimak ova doza je malo veća i predstavlja ekvivalent zračenju tokom uobičajenih dnevnih aktivnosti tokom 1-2 dana. Zračenje prilikom snima 3D snimka je ekvivalent zračenju kojem smo izloženi u periodu od nekoliko do mesec dana, zavisno od veličine radnog polja. Poređenja radi mamografija izlaže zračenju koje je ekvivalent zračenju okoline u periodu od sedam nedelja, dok jedan skener glave (MSCT) ima dozu ekvivalentnu zračenju za osam meseci!

Kako funkcioniše naša dežurna služba?

Naš rendgen centar može da se pohvali da je prvi u Srbiji imao dežurnu službu snimanja zuba! Nekada je snimak potrebno uraditi hitno, i van radnog vremena, i u takvim situacijama smo mi tu! Potrebno je samo da pozovete naš dežurni telefon i da se dogovorite sa rendgen tehničarom kada možete da se nađete u našem centru, koji će biti otvoren samo za Vas! Tako da sve naše usluge pružamo 0-24h, 365 dana godišnje!