Za stomatologe

Sa napretkom tehnologije rendgen dijagnostika je postala neizostavna dijagnostička procedura u medicini i stomatologiji. U ROorto centru posedujemo najsavremeni aparate za izvođenje panoramskih (ortopan) kao i 3D CBCT snimaka. Naš centar je osnovan 1997 godine u Beogradu, i kako se rendgen dijagnostika razvijala, tako smo i mi pratili najmodernije svetske trendove. Trenutno u ROortu koristimo rendgen aparate Finskog proizvođača Soredex (Scanora 3D i Minray), kao i štampače američke kompanije Codonics.

2D tehnologija (ortopan i intraoralni snimci)

Ortopan je neizbežno dijagnostičko sredstvo, bez kojeg je rad moderne stomatologije praktično nezamisliv. Proces snimanja ortopan snimaka se vremenom menjao. Od klasicnih snimaka, koji su se radili u mračnim komorama, preko digitalnog ortopana, gde je proces podrazumevao snimanje na digitalnu foliju pa zatim njeno očitavanje, došli smo do najsavremenijih aparata. Zahvaljujući specijalnoj RealPan tehnologiji i CCD senzoru, ortapan snimci se znatno „oštriji“ i „čistiji“ u odnosu na klasične digitalne snimke. Snimci se obrađuju u Scanora softveru, i potom štampaju, ceo proces ne traje više od nekoliko minuta. ROorto centar može da se pohvali da poseduje dve vrste izrade dentalnih radiograma (intraoralnih snimaka), kako digitalnu, tako i standardnu. Digitalni način snimanja podrazumeva obradu snimaka u Sanora softveru, tako da se dobiju odgovarajući kontrast i prosvetljenje. Snimak se može ištampati kako na foliji normalnih dimenzija !!! tako i na uvećanom formatu, radi bolje dijagnostike. Za ljubitelje „stare škole“ posedujemo i aparat za standardno razvijanje snimaka, koji su i dalje u upotrebi.

3D (CBCT) tehnologija

Napretkom tehnologije, razvila se potreba za snimcima koji su precizniji i detaljniji, ali i smanjenom dozom zračenja u odnosu na tradicionalni skener. Tako je nastao CBCT (Cone Beam Computed Tomography), koji koristi princip rada standardnog skenera, ali uz znatno manju dozu zračenja. Danas je najviše zastupljen u stomatologiji, ali ga često koriste specijalisti ORL. Prednost u odnosu na standardne (ortopan i dental) snimke je što se snimak radi u sve tri dimenzije, tako da ne postoji mogućnost superpozicije. Aparat u određenom radnom polju, čini veliki broj preseka, u sve tri dimenzije. Veličina radnih polja omogućava savršen prikaz u zavisnosti od zone interesovanja. S polje ili Malo radno polje (6×6 cm) je namenjeno za planiranje zahvata u jednom sekstantu ili kvadrantu (hiruski zahvati sa pojedinacnim implantima, lokalizovani dentalni problemi). M polje ili Srednje polje (7,5×10 cm) pogodno je za pregled citavog dentalnog aparata uključujući i f.mandibularis i f.mentalis. Ovo radno polje može obuhvatiti oba zubna luka, sa podom maksilarnog sinusa kao i mandibularnim kanalom. Ovo polje je takođe korisno za implantološko planiranje. Bitno je imati na umu da su S i M radno polje “podesivi”, i nisu fikso određeni, samo je bitno naglasiti našem rendgen tehničaru zonu interesovanja (npr. M polje može zahvatiti kompletan maksilarni sinu i gornj zubni luk, ako nije potrebno snimati donje zube). L i XL ili Velika polja (7,5×14,5 cm / 10×14,5 cm) idealna su kada je potrebno napraviti pregled obe vilice. Na snimku su prikazani i TM zglobovi, gornji deo cervikalne kičme. Obuhvataju celokupnu dentomaksilofacijalnu oblast, prosirujuci dijagnosticke i planirajuce tretmane za ortodontske procedure, koriste se i za analizu fraktura kostiju lica, kao i za studije vazdušnih puteva. Osim velikog broja preseka, softver u kom se obrađuju snimci OnDemand 3D, poseduje u sebi veliki broj pomoćnih alatki/pomagala: merenja u sve tri dimenzije, virtualno planiranje implanata, virtualna rekonstrukcija disajnih puteva, itd. Usled velikog broja preseka koje ovaj snimak poseduje štampanje bi bilo neisplativo, stoga se ovi snimci režu na CD-ove, ili šalju putem WeTransfera, na željenu e-mail adresu stiže link za preuzimanje snimka. Rad na softveru je krajnje jednostavan, a jedino što Vam je potrebno je posedovanje računara osnovno znanje rada na istom. ROorto stoji na raspolaganju svima koji se nisu susretali sa našim softverom, i naši zaposleni su tu da Vam izađu u susret. Bilo pozivom na neke od naših brojeva, bilo kratkotrajnom edukacijom (30-60minuta) za rad u softveru kod Vas ili kod nas (obuka je besplatna). Za sve dodatne informacije, sugestije ili žalbe, kontaktirajte nas na neki od naših brojeva.